Spar 50% på alle 1. udgaver af bøger fra Xplore. Se bøgerne her

Masser af viden, aktiviteter og eksperimenter til din naturfagsuge

Undervisningsforløb om universet på Xplore-portalerne

Adgangen er gratis i ugerne 34-43. Du skal blot logge ind med dit Unilogin.

Til indskolingen

I forløbene kan dine elever arbejde med solsystemet og især med Solen, Jorden og Månen. Der sættes desuden fokus på, hvordan Jordens rotation og kredsløb om Solen påvirker dagslængden og årstiderne, og hvordan Jordens kredsløb om Solen, og Månens kredsløb om Jorden, danner grundlag for måling af tid.

Natur/teknologi: Sollys og årstider

Matematik: Sollys og årstider

Til mellemtrinnet

I forløbene kan dine elever arbejde med astronomi, herunder med teorier om Universets tilblivelse, forskning i Rummet, satellitter og fremtidens rumrejser, bl.a. om der findes liv på andre planeter. Der er særligt fokus på vores eget solsystem med planeterne og Månen.

Natur/teknologi: På rejse i Rummet

Matematik: På opdagelse i Universet

Til udskolingen

I astronomien beskæftiger man sig med stort set alle grene af fysikken. Verdensrummet er fysikernes enorme laboratorium. Forløbet 'Ud i verdensrummet' starter ved vor egen galakse og zoomer langsomt ind til de nære astronomiske forhold som sol- og måneformørkelse.

Fysik/kemi: Ud i Verdensrummet

Forløbet på Xplore Fællesfagligt belyser emnet 'Liv i Universet' fra forskellige vinkler. Forløbet er tværfagligt.

  • Fysik kommer særligt i spil i forløbet i forhold til transport fra Jorden og ud i det store univers. Forløbet forklarer, hvilke kræfter der skal bruges, for at mindre raketter kan lette fra jorden, og hvad der skal til for, at satellitter kan kredse omkring Jorden.
  • Biologi kommer i spil i forhold til de livsbetingelser, der venter os på Mars, og hvordan vi ville kunne overleve på Mars og tilsvarende planeter.
  • Geografi forklarer, hvordan data fra satellitter bruges til bl.a. miljøovervågning, vejrobservationer og lokalisering på Jorden via GPS-systemet.

Fællesfagligt: Liv i Universet

 

God fornøjelse!