Fysik/kemi 3 reagensglas med væsker i

Nyheder på Xplore Fysik/kemi

Vi kan nu løfte sløret for en lang række af nyheder, som er tilgængelige på Xplore Fysik/kemi 7-9 Systemportal. Her kan du og dine elever se frem til et stort udvalg af opgaver, mange nye selvrettende prøv-selv-spørgsmål, uddybende faglige tekster, en interaktiv atommodel og mange flere leksikonord.

Over 40 nye undersøgelsesbaserede opgaver

I de nye eksperimenter har vi lagt vægt på, at eleverne får træning i naturfagenes fire kompetencer: undersøgelse, modellering, perspektivering og kommunikation.

For at styrke undersøgelseskompetencen har vi opbygget de nye eksperimenter således, at eleverne lærer at opstille og forholde sig til hypoteser, før de går i gang med undersøgelsen. I mange af eksperimenterne får eleverne muligheder i forhold til udførelsen, da opgaverne indeholder flere konkrete forslag til forsøgsopstillinger og undersøgelser. Det betyder også, at opgaverne kan tilpasses forholdene på din skole, og at eleverne kan sammenligne resultater fra forskellige undersøgelser.

I eksperimenterne i 8. klasse er der et større element af databehandling. Her skal eleverne fx finde gennemsnitsværdier for målinger taget i hele klassen og i nogle opgaver også kigge på variationen i deres målinger og reflektere over usikkerheden i dem.

Eksperimenterne afsluttes ofte med en evaluering og en perspektivering. De nye eksperimenter er primært til 7. og 8. klasse. Se liste over eksperimenterne her.

Prøv nyt eksperiment gratis

Som en smagsprøve på de nye tilføjelser, har vi udvalgt forsøget Vandturbine - tyngdekraftsbatteri, som du frit kan tilgå via vores hjemmeside. 

forsøget starter med at blive sat i konteksten omkring lagring af overskudsenergi, også kaldet Power to X, i forsøget lagres energien i form af potentiel energi. Prøv det nye eksperiment her.

Uddybende faglige tekster og modeller

Vi har lavet mange nye tilføjelser til teksterne i Xplore Fysik/kemi 7-8.  Der er for eksempel nye afsnit og modeller, som gør dine elever klogere på, hvordan højtryk og lavtryk opstår, elektronparbindinger, ioner, Ædelgasreglen og mange flere vigtige begreber indenfor fysik/kemi.

Interaktiv atommodel

I forløbet ”Atomernes opbygning” i 7. klasse kan dine elever bygge forskellige atomer ved at trække protoner og elektroner ind i vores nye interaktive atommodel. Modellen giver løbende feedback, så dine elever kan lære reglerne for opbygning af atomer.

Se den interaktive atommodel her (kræver login).

Flere selvrettende prøv-selv-spørgsmål til 7.-9. klasse

Dine elever kan teste deres viden efter hvert emne med de selvrettende prøv-selv-tests. Her har vi netop tilføjet mere end 300 nye spørgsmål.

Nye leksikonord – kommer i uge 32

Vi tilføjer 70 nye ord og forklaringer til vores leksikon på Xplore fysik/kemi i uge 32. Det betyder, at der fremadrettet er hele 350 forklarende ord at dykke ned i. Leksikonet er en støtte til eleverne, hvor de kan klikke på vigtige fagord og begreber og få dem forklaret.

20. juni 2022