Pige med mørkt hår der dufter til en solsikke

Sådan skaber du forståelse i naturfagsundervisningen

Forfatter, Ulla Hjølland Linderoth, har samlet sine 5 bedste råd til at skabe mere forståelse hos eleverne, når de skal undervises i naturfag. 

  1. Tag afsæt i elevernes egne spørgsmål, så vidt det er muligt. Brug dem i arbejdet med at formulere hypoteser, som eleverne selv kan undersøge. Fx lade spørgsmålet "Hvilken farve reflekterer mest sollys?" bliver til hypotesen "Den hvide farve reflekterer mest sollys."

  2. Brug modeller i undervisningen for at bygge bro mellem virkeligheden og den mere abstrakte teori. Også elevernes egne modeller. Fx ved at se på celler i mikroskop og også lave modeller af celler.

  3. Udfold naturfagene ved at perspektivere til fortid, fremtid, det lokale, nationale og globale. Fx ved at undersøge madspild både lokalt og globalt.

  4. Brug elevernes hverdagssprog som afsæt for at udvikle et fagsprog. Hjælp eleverne til at udvide og strække sproget. Fx ved at spørge ind til deres svar og lade dem uddybe.

  5. Lad æstetiske læreprocesser indgå i naturfagene, så flere sanser og hele kroppen kommer i spil i læringen. Fx ved at lade eleverne lave en atommodel som rollespil.

 

25. august 2022