Emne

Skovens dyr

Levesteder og fødenet

En skov har ofte mange forskellige levesteder for dyr. Især hvis skoven er urørt og gamle væltede træer får lov til at ligge i skovbunden.

Forskellige levesteder gør at skovens dyr er meget forskellige, fordi de har forskellige tilpasninger til livet i skoven.

I den fugtige mørke skovbund findes dyr, som ikke tåler udtørring fx regnorme, springhaler, tusindben og bænkebidere.
Skovbundens dyr lever ofte af dødt organisk materiale, afføring fra andre dyr, svampe eller bakterier. I skovbunden findes også en del rovdyr fx løbebiller, skolopendre og jagtedderkopper.

Højere oppe i træerne, er der større udsving i temperaturen og mere tørt. Her lever mange planteædende insekter, fx sommerfuglelarver, bladlus og bladtæger.

Fødenet i skoven

Alle dyr i skoven lever af at spise enten dyr, planter eller andet organisk materiale. De fleste dyr kan leve af flere forskellige fødeemner. Fødekæderne i skoven væves derfor ind i hinanden og danner et fødenet.

Et fødenet i skoven starter med planter og slutter med et rovdyr, fx en ræv.

Planterne i fødekæden kan være enten levende eller døde. Hvis fødekæden starter med levende planter kaldes det for en græsningsfødekæde. Hvis fødekæden starter med dødt plantemateriale kaldes det for en nedbryderfødekæde.

Dyrelivet omkring et træ: I trækronen lever smådyr af blade og plantesafter. Under stammens beskyttende bark lever biller af træet. Ved jorden lever nedbrydere og rovdyr.