Emne

Udforskning af Rummet

Siden Tycho Brahe har Danmark været en del af den internationale forskning i astronomi. Danmark deltager i et stort internationalt samarbejdsprojekt om Den Internationale Rumstation, ISS (International Space Station).

"Jorden er flak som en Pandekage," lyder det i Ludvig Holbergs komedie, Erasmus Montanus, fra 1723. Det er dog en skrøne, at man for alvor har troet på, at Jorden er flad. Allerede i Det gamle Egypten for over 5.000 år siden var man overbevist om, at Jorden er rund. For egypterne var det argument nok, at masten på et skib, der nærmer sig land, ses før hele skibet.

De gamle grækere som bl.a. astronomen og matematikeren Eratosthenes (276-194 f.Kr.) brugte meget tid på matematik og astronomi og vidste godt, at Jorden var rund. Med simpelt udstyr fik de endda beregnet den omtrentlige omkreds på Jorden.

Den græske astronom og matematiker Eratosthenes vidste, at der i den egyptiske by Syene (i dag Aswan) var en brønd, på hvis bund Solen skinnede ved middagstid ved sommersolhverv. Det betød, at Solen stod lodret over brønden. På samme tid målte han vinklen mellem lodret og retningen til Solen i byen Alexandria. Heraf udledte han, at Jordens omkreds var 50 gange afstanden mellem Alexandria og Syene. Ud fra dette bestemte han Jordens omkreds til 40.000 km, kun 77 km fra den korrekte omkreds på 40.077 km.