Emne

Sundhed i byerne

Boligen har stor betydning for vores sundhed. Et sundt indeklima kræver, at der er en passende temperatur, luftfugtighed og luftskifte.

Danmark ændrede sig fra midten af 1800-tallet fra at være et landbrugssamfund til at blive et industrisamfund. Vi klumpede os mere sammen i byer, og det blev lettere for sygdomsfremkaldende bakterier og vira at sprede sig. Før kloakering af byerne blev drikkevand og spildevand ofte blandet sammen. Sygdomsfremkaldende bakterier i drikkevandet betød, at kolera- og tyfusepidemier dræbte mange mennesker.

Først omkring 1900 fik København de første kloakker, men frem til 1950 var nogle af dem åbne, og spildevandet løb direkte fra kloakkerne og ud i havet, en sø eller et vandløb. I 1950 begyndte man at rense spildevandet, inden det blev ledt ud i naturen. Siden 1980'erne er spildevandet i Danmark blevet renset effektivt for bakterier.

I Danmark byggemodnes de arealer, hvorpå man ønsker at udvide byerne. Når et område byggemodnes, laves der kloakering, så spildevand kan ledes væk. Der etableres også el- og vandledninger samt evt. gas- og fjernvarmeledninger til de kommende huse.