På Ny Carlsberg Glyptoteket i København findes en mumie svøbt i rødt klæde. Mumien stammer fra Fayoum i Egypten. Den er fra omkring år 100, altså fra det romerske Egypten. Rundt om i verden findes yderligere seks røde mumier. Den røde farve er i alle tilfælde en blyforbindelse, "mønje", Pb3O4, med et lille indhold af tin.
Naturligt bly består af isotoperne 204Pb, 206Pb, 207Pb og 208Pb med henholdsvis 1,42 %, 24,1 %, 22,1 % og 52,3 %. Imidlertid afviger disse procenter lidt fra det ene geologiske område til det andet. Ved at undersøge isotopsammensætningen kan man altså finde ud af hvor en given portion bly stammer fra.
I 2009 blev prøver af den blyholdige mumiefarve undersøgt ved massespektrometri:
Prøven opvarmes så voldsomt at den spaltes til enkelte atomer. Atomerne ioniseres, dvs. de omdannes til positive ioner. Ionerne accelereres af en elektrisk spændingsforskel. Herved får alle ioner den samme kinetiske energi, Ekin = ½ ∙ m ∙ v2. Ionerne med stor masse får altså en lavere hastighed end ioner med lav masse. Man måler hvor lang tid det tager for ionerne at tilbagelægge en vis strækning. Ved at regne tilbage kan man finde ionernes masse. Man kan samtidig tælle hvor mange ioner, der er af hver masse. Konklusionen på isotopanalysen er at den røde farve er fremstillet på basis af bly fra Rio Tinto i Spanien. Her var bly et biprodukt i forbindelse med udvinding af sølv.
Massespektrometri anvendes også til at identificere organiske forbindelser, men så sørger man for at molekylet ikke spaltes til enkeltatomer før det ioniseres. I alle tilfælde kan man lave massespektrometri på meget små mængder stof, ned til 10-9 gram.