Forestil dig, at du lever i en landsby i Afrika. Du går måske i skole nogle dage om ugen. Andre dage må du hjælpe til med at dyrke jorden eller passe de par køer, som familien har. I er mange i familien, der skal dele den sparsomme mad. En gang imellem hører du nyt om, hvad der foregår ude i Verden.
Måske har din nabo en radio eller et fjernsyn, hvor han hører om livet i byen. I byen er der biler, butikker med mange forskellige varer. Du drømmer om byen. Så snart du bliver stor nok, vil du til byen for at få dig et bedre liv. I er syv søskende, så der bliver ikke meget tilbage, hvis familiens jordlod skal deles op. Det er der ingen fremtid i.
Når mennesker forlader et sted, fordi forholdene er håbløse, kaldes det for en push-effekt. Push betyder at skubbe. Sult, sygdom og fattigdom kan skubbe folk væk fra deres hjem. Det samme gælder vold og chikane. Naturkatastrofer kan også være en push-effekt.
Drømmen om et bedre liv et andet sted er en pull-effekt. Forestillingen om byen og dens muligheder tiltrækker mange. Det er desværre ikke altid, at drømmen om et bedre liv bliver opfyldt.
I Verdens fattige lande er der en stor vandring fra land til by. Sådan som der også var under industrialiseringen i Danmark. Som regel er det en kombination af push- og pull-effekter, der får folk til at flytte ind til byen.