Udsyn

Vi køber udenlandsk

Udenlandske eller danske æbler?

Der dyrkes æbler mange steder i Verden, og ofte betragtes æbler som verdens vigtigste frugt.
I Danmark har æbler været en vigtig del af kosten langt tilbage i historien. De første æbler har groet vildt og været en del af naturen. Vores forfædre, der levede som samlere og jægere, har sikkert samlet æbler i naturen.

Efterhånden som landet blev opdyrket, er æbletræet blevet en del af nyttehaverne, hvor der bliver dyrket grøntsager og andre frugter. På gamle kort finder man ofte navnet ”Æblehave”.

Æblet var en vigtig del af kosten i gamle dage, og er det stadigvæk. Men mens vores forfædre kun spise danske æbler, køber vi i dag mange udenlandske æbler. En årsag til det er, at de danske æbler ikke kan gemmes så lang tid, at der er friske danske æbler hele året. Det har derfor været logisk at importere udenlandske æbler fra lande, hvorfra man kan få frisk frugt i vores vinterhalvår.
Men, det er ikke den eneste årsag til, at de udenlandske æbler har fået så stor udbredelse i Danmark.
I mange år har de udenlandske æbler været billigere end de danske. Derfor er der blevet færre danske æbleplantager.

Grunden til, at prisen på udenlandske æbler er lavere end danske æbler, kan være naturlige betingelser, fx nedbør, temperatur og solskinstimer. Det kan også skyldes, at man i udlandet har valgt mere produktive sorter. Endelig kan det skyldes billig arbejdskraft og anvendelse af kunstgødning og pesticider. De danske frugtavlere påpeger, at de er bedre til at beskytte miljøet end de udenlandske avlere.

Diagram over udviklingen i den danske æbleproduktion. Kilde: Danmarks Statistik.