Hvis alle mennesker i Verden havde samme forbrug af energi og råstoffer som en gennemsnitsdansker, ville vi have brug for to jordkloder mere.
Det globale fodaftryk er udtryk for i hvor høj grad vi belaster naturens resurser. Belastningen kan bestå i ødelæggelse af natur, forurening af vand, ødelæggelse af landbrugsjord, luftforurening m.m.
Hver gang vi forbruger noget, gør vi vores økologiske fodspor større. For at beregne vores økologiske fodspor skal vi vide
- hvorfra de varer vi forbruger, stammer
- hvordan de er forarbejdet og transporteret
- hvor meget vand der er brugt til at producere varerne
- hvor meget fossilt brændsel der er forbrugt, og hvor meget CO2 der er blevet udledt
- hvor meget affald vores forbrug medfører, hvor farligt affaldet er, og om det kan genbruges.
Forestil dig at alle Jordens resurser i form af rent vand, råstoffer, frugtbar jord og ren luft blev delt ligeligt mellem alle Jordens mennesker. I så fald ville hver af os have 1,8 ha land til rådighed.
Desværre forbruger vi langt mere. I hele Verden bruger vi i gennemsnit 2,2 ha land. I de rige lande endnu mere og i de fattige lande mindre. Det er ikke bæredygtigt.
Fortsætter det på denne måde vil der ikke være resurser nok til vore efterkommere.
Til udregningen af et lands globale fodspor hører også det forbrug, det spild og den forurening der har været ved produktionen af de varer vi køber i udlandet.
Mange af de varer vi forbruger, består af mange dele der er lavet forskellige steder i Verden. Energiforbrug og forurening ved transport udgør et stort bidrag til vores økologiske fodspor. Ved du hvad din computer består af?