Emne

Bæredygtig produktion

Fra vugge til grav

Tænker du over hvad der sker når du smider noget ud, som du ikke længere skal bruge?

Når vi smider vores affald i affaldsbeholderen, tænker vi som regel ikke på hvad der sker med det.

Hvis der ikke er lavet nogen genbrugsordning, følger affaldet vejen fra "vugge til grav". Vuggen er de råstoffer der bliver udvundet i naturen, og graven er lossepladsen hvor affaldet ender.

Når vi brænder affald af, får vi varme ud af det og nogle giftige slagger. De består af de materialer som ikke kan brænde, for eksempel metal og glas fra dåser og flasker.

Røgen fra affaldsforbrændingen indeholder også giftige stoffer. Det er muligt at rense røgen for flyveaske og giftige gasser. Røgen kan "vaskes" ved at sprøjte vand med kemikalier ind i skorstenen. Asken og giftstofferne laves til plader der skal opbevares et sted hvor de ikke kommer i kontakt med mennesker.

Det er mere bæredygtigt hvis affaldet genbruges. Desværre er produkterne ofte lavet, så det er svært og dyrt at genbruge materialerne. Tænk blot på hvor mange stoffer der er brugt til at lave computere og mobiltelefoner.

Vestforbrænding i København. I Danmark genbruges 69% af affaldet, 24% brændes af og 6% deponeres på lossepladser (2009). I andre lande ender det meste på lossepladser.