
Jordens vejr
densitetlufttrykhøj- og lavtrykskydannelse vanddamparkimedes' lov
Intro
Det er vind, der får vindmøllerne til at rotere og gør det muligt at sejle med sejlskibe.
Men vinden kan også være så voldsom, at den kan rive træer op af jorden og blæse tagsten ned fra tagene. Det kan være livsfarligt at bevæge sig ud i en storm.
Du kan ikke se vinden. Men du kan se og mærke, hvad vinden gør ved omgivelserne. Når det sner eller regner, flyver sne og regndråber rundt med vinden, og træerne bevæger sig.
Du kan også mærke vinden på din krop. Når vinden blæser, føles luften køligere. Om sommeren kan det være rart med lidt vind, mens det om vinteren kan være koldt og ubehageligt. Når du cykler, mærker du også vinden. Det er let at komme fremad, når du har medvind, men det bliver besværligt, når du cykler i modvind.
Til hvert forløb findes en lærervejledning samt en oversigt over, hvilke Fælles Mål forløbet opfylder.
Emner
CaseBlæsevejr
Mira bor tæt ved kysten og undrer sig over, at det ofte blæser om eftermiddagen, selvom det har været vindstille om morgenen.
Densitet
Du laver og afprøver en luftballon og lærer om begrebet densitet med figurer og et par forsøg med at bestemme gassers densitet.
Varm luft udvider sig
En figur viser hvordan og hvorfor luft udvider sig ved opvarmning og et forsøg med sæbebobler viser forskellen på den varme og den kolde luft.
Lufttrykket i atmosfæren
Luften trykker mindre og mindre jo højere vi kommer op. Det skal du lave en model af, og du skal se hvordan luftens tryk kan overraske.
Højtryk og lavtryk
Du skal i et akvarium lave en model af højtryk og lavtryk. En figur viser princippet, og du kan læse om hvordan fugle og vi mennesker kan svæve.
Skyer og regn
Du laver dine egne skyer og ser hvornår, der dannes dråber. En fotoserie viser, hvad der sker med en regndråbe på dens vej mod jorden.
UdsynArkimedes' lov
Hvordan kan et skib, som er lavet af jern flyde på vand?
Outro
Tværfaglige opgaver