Emne

Gensplejsede fødevarer

Cassava-planten

I Afrika udgør cassava-planten en vigtig del af kosten. For mange afrikanere er cassava basiskost. I Danmark er kartofler en basiskost, mens asiatere spiser særligt meget ris.

Forarbejdningen af cassava-planten er en besværlig proces, der indebærer at rødderne skal vaskes, rives og tørres. Planten indeholder naturligt giftige stoffer, blandt andet stoffet blåsyre. Giftstofferne fjernes ved, at plantens knolde forarbejdes rigtigt.

I Danmark har forskere arbejdet på at fremstille cassava-planter, hvor de giftige stoffer ikke produceres. Motivationen for arbejdet har været, at afrikanerne kunne øge fødegrundlaget og undgå den besværlige forarbejdningsproces.

Forskerne har fundet genet, der producerer giftstoffet blåsyre. Ved hjælp af gensplejsning har man kunnet fremstille en plante, hvor det uønskede gen er "slukket". Når et gen bliver "slukket", bliver det ikke aktiveret i proteinsyntesen. Derfor dyrker bønderne i Afrika nu gensplejsede, giftfrie planter på markerne.

Man kalder planter og andre organismer, der er fremstillet ved genteknologi for GMO'er (GenModificeredeOrganismer).

Cassava-busken og cassava-frugten.