Emne

Bæredygtigt landbrug

Hvis man skal regne ud, hvor meget føden belaster miljøet, skal man undersøge alle led i produktionen. Miljøbelastningen består i udledning af CO2 og andre drivhusgasser eller overforbrug af vand, gødning og pesticider.

Bæredygtighed er at beskytte naturens resurser og kun udnytte dem på en måde, så de genskabes til fremtidige generationer.

Presset på naturens resurser er blevet større pga. stor befolkningstilvækst, men også fordi hvert enkelt menneske i gennemsnit bruger flere resurser.
- Vi indtager på verdensplan flere kalorier pr. person.
- Der er et stort spild ved madproduktion og forbrug.
- Forbruget af animalsk føde stiger i forhold til vegetabilsk føde.

Det har stor betydning for miljøet, hvor fødevarerne kommer fra. Lokale fødevarer er som regel mere bæredygtige end globale, når det gælder transport. Hvis fødevarerne kommer langvejs fra, er der brugt meget energi på transport, ind- og udpakning, opbevaring m.m.

Brug af lokal husdyrgødning i stedet for kunstgødning vil også gøre produktionen mere bæredygtig, da fremstilling af kunstgødning kræver meget energi.

Andre forhold ved produktionen som kunstvanding, brug af pesticider, valg af afgrøder m.m. har betydning for fødevarernes bæredygtighed.