Udeaktiviteter til fysik/kemi
Her finder du ideer til aktiviteter i fysik/kemi, som kan afvikles uden for klasselokalet.
7.kl.:
Sæbeboblekonkurrence
I denne opgave skal eleverne være systematiske og prøve at ændre et parameter ad gangen, når de laver forsøg med sæbebobler. De skal undersøge hvilke betingelser, der skal til for at sætte længde- og hastighedsrekorder med sæbebobler.
Lav en lavtrykskanon
I denne opgave skal eleverne i gang med at lave en vakuumkanon, som kan skyde med bordtennisbolde eller andre bolde.
Temperatur og fugtighed
Eleverne skal lave en temperaturmåler ved hjælp af en plastikflaske samt en fugtighedsmåler ved hjælp af en grankogle.
En vandraket
Eleverne skal affyre en vandraket og forklare, hvordan forsøget viser Newtons 3. lov. Materialer: vandraket og en luftpumpe.
Lav en planetsti
Ud fra et kort over skolens område skal eleverne lave en virtuel planetsti og fremstille en billedserie, som illustrerer planeternes afstand fra Solen.
8.kl.:
Slinky-fjeder
Eleverne skal lave henholdsvis en tvær- og en længdebølge med Slinky-fjederen, for på den måde at opnå en forståelse for forskellen mellem de to former for bølger.
Plantefarver
Eleverne skal lave forsøg med planter og vurdere, om de kan fungere som alternative pH-indikatorer.
Byg en solovn
Eleverne skal selv fremstille en ovn, der har solen som energikilde. Det vigtigste for at opnå succes ved opvarmning i solovnen er, at solens stråler fokuseres på det samme sted hele tiden.
Byg en møllevinge af plastnedløbsrør
Eleverne skal bygge en møllevinge af en nedløbsrør. Materialer: et 120 cm langt nedløbsrør (15 cm i diameter), en håndsav, sandpapir eller fil, et stort stykke papir og en saks.
Kort over transformatorstationer
I denne aktivitet skal eleverne lave et kort over transformerstationerne i skolens lokalområde. Hvor bliver strømmen transformeret op og ned, og hvordan kommer det ind på skolen?
9.kl.:
Mål dit kondital
Eleverne skal undersøge deres kondital og arbejde med energiomdannelse og forbrændingsprocessen.
Fart på møllen
Eleverne skal folde en mølle, der kan dreje rundt på en tynd pind og derefter lave en forsøgsopstilling, hvor møllevingerne bringes i bevægelse ved hjælp af damptryk.
Tallerkenmodellen
Eksperimentet skal vise eleverne, at det er muligt at opstille teorier på baggrund af adskillige eksperimenter, uden at kunne observere direkte på det fænomen, man ønsker at undersøge. I eksperimentet skal eleverne forsøge at opstille en teori om "de usynlige" tallerkeners areal ud fra beskydning med glaskugler.
Undersøg plast
Lad eleverne undersøge skolens område for både kasseret og ikke-kasseret plast. Undersøg (på selve plaststykket eller på emballagen) om der er angivet et navn for plasttypen, og lav en tabel over plasttypernes navn og anvendelse.
Op ad bakke - ned ad bakke
Eleverne skal med deres cykler finde ud af hvor og hvordan, det er sværest og lettest at give cyklen fremdrift.
Hvis du har brug for ideer til aktiviteter, der kan indgå i fjernundervisning, finder du dem her.