Månedens forløb: Verdens vilde naturfænomener

Hver måned åbner vi for et eller flere forløb, som giver dig og dine elever mulighed for at dykke ned i et spændende tema. I november måned er temaet Verdens vilde naturfænomener.

I Danmark har vi de seneste år oplevet vejret blive mere ekstremt med storm af orkanstyrke, rekordhøje mængder nedbør og højere temperaturer.

Man fristes dog til at sige, at det vi oplever i Danmark, blegner når man ser på hvilke naturkatastrofer der finder sted ude i verden. Flere af dem hvor eksperter peger på, at klimaændringerne er med til at forværre situationerne.

De sidste år har vi hørt om tsunamier, jordskælv, vulkanudbrud, oversvømmelser som følge af ekstreme mængder nedbør og vilde orkaner der forårsager massive ødelæggelser rundt om i verden.

Derfor sætter vi i november måned fokus på verdens vilde naturfænomener.

Du og dine elever kan dykke ned i de forskellige naturfænomener gennem udvalgte forløb og emner fra Xplore og GO Atlas portalerne, som vi har åbnet for hele måneden.

Adgangen gælder fra d. 4. november til og med d. 1. december. Du logger blot på med din unilogin. 

Jorden holder vejret 

Klimaændringer er en af vor tids største globale udfordringer. På trods af den store viden der er om årsagerne til klimaændringerne, og på trods af anerkendelse af problemets omfang blandt videnskabsmænd og politikere, er det endnu ikke lykkedes at lave en fælles indsats der effektivt kan begrænse den globale opvarmning.

I dag er det almindeligt anerkendt at klimaændringerne både har naturlige og menneskeskabte årsager. Det er også anerkendt at menneskets udledninger af drivhusgasser er den største årsag til de nutidige ændringer af klimaet.

I forløbet Jorden holder vejret på Xplore Geografi 9 kan dine elever se nærmere på årsager, konsekvenser og løsningsmuligheder i forhold til den globale opvarmning.

Jorden holder vejret

Plader og puslespil

I forløbet Plader og puslespil på portalen Xplore Geografi 8 handler det om vulkaner. Forløbet åbner op for den væsentlige pointe at vulkanisme ikke kun er forbundet med katastrofer. Vulkanisme bidrager til bibeholdelse af jordens frugtbarhed, og på den måde griber emnet ind i andre af geografifagets emner.

Plader og puslespil

Katastrofer, frygt og håb

Hvad er en katastrofe? Hvem, hvad og hvordan rammer den? Og hvor hurtigt går det? Hvert år opstår pludseligt store naturkatastrofer, som medfører mange døde og sårede.

I forløbet Katastrofer, frygt og håb i portalen Xplore Fællesfagligt 7-9 belyses emnet katastrofer fra forskellige faglige vinkler indenfor biologi, geografi og fysik/kemi, og dine elever kan blive klogere på både menneske - og naturskabte katastrofer.

Katastrofer, frygt og håb

Jordskælv, vulkansk aktivitet og skovbrænde

På GO Atlas portalen er der åbnet for en række temaer, hvor dine elever kan arbejde med forskellige naturfænomener. I et af temaerne kan dine elever for eksempel gå på opdagelse i et kort over de seneste 30 dages jordskælv, som er over 4,5 på Richterskalaen – kortet opdateres hvert 15. minut.

Jordskælv
Tørke og skovbrænde
Vulkansk aktivitet