Plader og puslespil

jordskælvvulkanudbrudJordens skorpeJordens kræfterpladetektonikbjergarterJordens kerne
Intro

Den 26. oktober 2010 gik vulkanen Merapi i udbrud. Merapi ligger på øen Java i Indonesien.

Udbruddet var Merapis største inden for de sidste 100 år. Vulkanen udspyede lava og askeskyer, der rejste sig flere km op over vulkanen. Noget af asken blev blandet med vand fra øens floder og omdannet til varme mudderstømme, der nåede en hastighed på op til flere hundrede km/t.

Efter udbruddet døde et par hundrede mennesker i de varme mudderstrømme og nedfald af aske, og 370.000 mennesker blev evakueret.

Selvom javanesere kender til vulkanerne på øen, er Java det område i Verden, hvor folk bor tættest. Hvorfor mon der bor så mange folk på øen?

Til hvert forløb findes en lærervejledning samt en oversigt over, hvilke Fælles Mål forløbet opfylder.

Du kan lære om

  • hvorfor der dannes vulkaner, og hvorfor der opstår jordskælv
  • hvorfor der er et mønster i vulkanisme og jordskælvsaktivitet
  • forskellige typer af vulkaner
  • hvor sandet og stenene kommer fra
  • hvordan sten dannes og nedbrydes
  • hvorfor nogle mennesker vælger at bo tæt på en vulkan.
Emner

CaseHvis katastrofen sker

I din familie er I ved at planlægge sommerferien til næste år. Hvor skal I hen?

Jorden som puslespil

Forskere har bevist at Jorden ikke altid har set ud som den gør nu. At Jordens kontinenter engang var samlet i et stor superkontinent.

Udforskning af Jordens skorpe

For at udforske Jordens overflade og havbund har man udført boringer 12 km ned i jorden og sendt en ubåd ned i 4,5 kilometers dybde.

Jordens kræfter

Store snittegninger og et verdenskort viser dig hvordan jordkloden er opbygget, hvordan Jorden er inddelt i plader, og hvorfor de bevæger sig.

Pladegrænserne

Langs de tre typer pladegrænser, den konstruktive, den destruktive og den bevarende, er der både jordskælv og vulkanudbrud.

Vulkantyper

Vulkanudbrud opstår på grund af tryk fra Jordens varme indre. Der findes skjoldvulkaner, keglevulkaner og eksplosionsvulkaner.

Jordskælv

Der opstår jordskælv fordi de tektoniske plader rykker sig i forhold til hinanden. Styrken måles på richterskalaen. Jordskælv kan forårsage tsunamier.

Det geologiske kredsløb

Bjerge forvitrer til sten og grus som føres ud i havet, presses sammen og kommer til syne igen som forskellige bjergarter ved vulkanudbrud og pladeforskydninger.

Nutiden er nøglen til fortiden

Målinger af kontinenternes bevægelse og undersøgelser af undergrunden kan forklare os hvordan Jorden så ud før, og hvordan hot-spots opstår.

Java - på godt og ondt

På Java i Indonesien er der 129 vulkaner. Udbruddene kan kræve menneskeliv, men jorden er særdeles frugtbar pga. lava og aske fra vulkanerne.

UdsynJordens indre kerne

Inge Lehmann er en af de største videnskabskvinder, Danmark har haft. Hendes forskning forandrede teorien om Jordens indre.