Tag eleverne med på rumrejse med månedens gratis forløb på Xplore

Nattehimlen har altid betaget mennesket. I mange tusinde år har vi forsøgt at skabe et sammenhængende verdensbillede. Selv i dag er der meget, vi ikke ved om universet.

I det daglige orienterer vi os mod universet, når vi bruger data fra satellitter til navigation med GPS og satellitbilleder, der bl.a. viser os det aktuelle vejr.

Vores liv har på mange måder bevæget os væk fra Jordens overflade. Måske vil vi i en nærmere fremtid bosætte os på andre planeter som fx Mars?

Med månedens gratis forløb på Xplore-portalerne kan du og dine elever arbejde med rumrejser og raketter i fagene natur/teknologi 4. klasse, Fysik/kemi 9. klasse og Fællesfagligt 7.-9. klasse. 

Hele januar kan du frit benytte nedenstående emner fra Xplore-portalerne der alle relaterer sig til rejser i rummet. Du skal blot logge ind med Unilogin.

Arbejd med emnet Mennesker i rummet på Xplore Natur/teknologi 4

Måske har eleverne set på stjerner en mørk aftenstund. Måske har de også hørt om Andreas Mogensen. I emnet 'Mennesker i rummet' skal I arbejde med raketter, satellitter og rejser i rummet. I kan eventuelt startet med casen Rumraketter skal kunne flyve tæt på solen.

Du finder emnet her

 

Arbejd med raketprincippet på Xplore Fysik/kemi 9

Mennesket har altid set ud i rummet for at forstå vores placering i universet. Derfra er tanken ikke lang til også at ønske selv at kunne rejse væk fra Jorden.
I emnet 'Raketter' på Xplore Fysik/kemi 9 skal I arbejde med Newtons 2. og 3. lov samt forskellige rakettyper. 

Du finder emnet her

Bliv klogere på rumrejser på Xplore Fællesfagligt 7-9

I 2015 var astronauten Andreas Mogensen som den første dansker på en rummission og 2023 var han på sin anden rummission, som varede seks måneder. Begge gange har det sat fokus på rumrejser og rumstationer, både i medierne og i undervisningen i grundskolen. Vi har altid været nysgerrige over for, om der er andre livsformer i Universet, og hvordan vi kommer i kontakt med dem.

I det fællesfaglige emne 'Hvordan kommer man ud i universet' kan dine elever læse om, hvordan en raket afskydes.

Du finder emnet her