Inspiration til din planlægning med de nye årsplaner på Xplore-portalerne

Inspiration til din planlægning med de nye årsplaner på Xplore-portalerne

På alle Xplore-portalerne finder du opdaterede årsplaner til natur/teknologi, matematik, geografi, biologi og fysik/kemi, som er tilpasset det nye skoleår. Du finder årsplanerne under fanen Årsplan på hvert fag og klassetrin.

Årsplanerne er tænkt som inspiration til din planlægning, og er et fleksibelt værktøj, som du kan bruge i din undervisning. Som lærer kan du selv lægge egne forløb ind i årsplanen og ændre på rækkefølge og varighed af forløbene. Den redigerede årsplan kan gemmes og deles med kollegaerne. 

Årsplaner på Xplore 1. – 3. klasse

TVÆRFAGLIG UNDERVISNING MED PROGRESSION I NATUR/TEKNOLOGI OG MATEMATIK

Du kan med stor fordel tilrettelægge årsplanen tværfagligt, da matematik og natur/teknologi behandler forløb med samme temaer. De valgte temaer til hvert trin passer med Fælles Mål for begge fag og giver en sammenhængende undervisning med stigende sværhedsgrad. Når dine elever i 3. klasse arbejder med vilde dyr i Grønland, trækkes der på deres kompetencer fra arbejdet med fantastiske fugle i 2. klasse og pattedyr i Afrika i 1. klasse. Dyrs anatomi, liv og adfærd, tilpasning og forhold til mennesker går igen på tværs af dyreracer og levesteder i verden. Og er dermed med til at give dine elever forståelse for naturvidenskabelige sammenhænge. På tilsvarende måde er emnerne i matematik også tilrettelagt med en vis spiralstruktur, så for eksempel subtraktion, addition, statistik, måling, store tal og geometriske placeringer og flytninger genbesøges på alle tre årgange.

Årsplaner på Xplore, 4. – 6. klasse

FORTSAT MULIGHED FOR TVÆRFAGLIG UNDERVISNING OG BEGYNDENDE TRÆNING

På Xplore portalerne til natur/teknologi og matematik på mellemtrinnet finder du også årsplaner, som du kan følge – eller bruge vejledende. Faglig bredde og kontinuitet er tænkt ind af alle fagforfattere, ligesom tværfaglighed kan tilegnes ved at bruge Xplore matematik 4-6, der er opbygget med forløb med samme temaer som i Xplore Natur/teknologi 4-6. 

På mellemtrinnet har vi gjort en særlig indsats for, at du kan træne dine elever i at arbejde naturvidenskabeligt med de enkelte emner og i de mange forskellige opgaver og eksperimenter. Metodekendskab styrker dine elevers kompetencer, og det gør arbejdet nærværende og relevant at begynde med egne spørgsmål, formulere egne kvalificerede gæt på svar, designe relevante undersøgelser og finde ud af, om resultaterne passer med hypoteserne.

Til støtte for den naturvidenskabelige arbejdsmetode tager de matematiske temaer udgangspunkt i en undersøgende aktivitet i virkeligheden, som derefter kobles til arbejdet med matematiske begreber. På den måde oplever dine elever både matematik som et naturvidenskabeligt beskrivelsesfag og som et selvstændigt fag.

Se for eksempel forløbet Vand til alt og alle, hvor forløbet begynder med problematikken: vandet er forurenet. Der er ikke nok til alle. Hvordan kan vi spare på vandet?

Årsplaner på Xplore 7.-9. klasse

TVÆRFAGLIGE TEMAER MED AFSÆT TIL FÆLLESFAGLIGE FOKUSOMRÅDER

I årsplanerne på Xplore-portalerne til naturfag og matematik i udskolingen kan du finde forslag til, hvordan du kan tilrettelægge undervisningen med en kombination af fagfaglige emner, tværfaglige temaer og fællesfaglige fokusområder.

I årsplanen kan du se, hvordan de tværfaglige temaer kan bruges som afsæt til et fællesfagligt fokusområde. For eksempel kan du i fagene matematik, biologi, geografi og fysik/kemi i 8 klasse arbejde med det tværfaglige tema ”Ingenting forsvinder”. I forlængelse af dette tema er det oplagt at fokusere på det fællesfaglige fokusområde ”Fremtidens bæredygtige produktion”. Et andet eksempel kan være det tværfaglige tema ”Det er bare vand” som ligger i 7, klasse i matematik, biologi, geografi og fysik/kemi. I forlængelse af dette tema arbejdes med det fællesfaglige fokusområde ”Drikkevand – nu og i morgen”.

Find årsplaner og forløb på læringsplatformene

Du kan også finde årsplanerne i læringsportalerne MinUddannelse og EasyIQ og forløbene i både Meebook, Min Uddannelse, MoMo og EasyIQ.

Mere inspiration

Læs artikel 'Det er en misforståelse af rang, at fagportaler kan klare det hele' 

 

 

11. august 2023