13. maj: STIL udfører systemarbejde i dag fra kl. 15-17. Dette kan give forstyrrelser ved login med Unilogin.

Gratis forløb til Naturvidenskabsfestivalen 2025

Vi har åbnet en række forløb til dig, der skal deltage i Naturvidenskabsfestivalen.

Adgangen er gratis i ugerne 26-43. Du skal blot logge ind med dit Unilogin. Det kræver dog, at din skole har dataadgang. 

Du kan også finde forløb til årets Masseeksperimentet her

Til indskolingen

Landet set fra oven - Xplore Natur/teknologi og Matematik 3

Hvordan ser fremtidens by ud fra oven? I disse tværfaglige forløb lærer eleverne at aflæse kort, forstå landskaber og arbejde med afstande og målestoksforhold – vigtige redskaber, når vi planlægger og udvikler byer.

I natur/teknologi undersøger eleverne, hvordan istiden skabte det landskab, vi bygger vores byer på i dag. De lærer om skove, kyster og kulturlandskaber og ser på, hvordan mennesker har formet naturen gennem byggeri, veje og opdyrkning.

I matematik arbejder eleverne med kortlæsning, køreafstande og målestok, mens de udforsker, hvordan byer er placeret i landskabet. De bygger rumlige figurer, måler arealer og arbejder med koordinatsystemer for at forstå, hvordan vi navigerer i byen og på landet.

Sammen giver forløbene eleverne en forståelse af, hvordan vi både læser og former vores omgivelser – en vigtig viden, når vi skaber fremtidens by!

Forløb til natur/teknologi 3

Forløb til matematik 3

Til mellemtrinnet

Hvis du boede i et andet land – Natur/teknologi 4

Hvordan ser hverdagen ud for børn i andre lande, og hvordan kan vi skabe bedre byer for fremtiden? I dette forløb rejser eleverne til Indien – uden at forlade klasseværelset!

Med fokus på verdensmålene arbejder eleverne med, hvorfor byer vokser, hvordan livet i en flygtningelejr er, og hvordan børns livskvalitet kan forbedres. Eleverne bliver en del af diskussionen om, hvordan fremtidens by bliver bæredygtig og god for alle – uanset hvor i verden man bor.

Forløb til natur/teknologi 4

Dyrene på landet og i byen - Xplore Natur/teknologi 5

I fremtidens by skal der være plads til både mennesker og dyr. I dette forløb undersøger eleverne, hvordan dyr tilpasser sig livet i byen, hvorfor nogle dyr trives i haver og parker, og hvorfor andre helst holder sig på afstand af mennesker.

Eleverne lærer om dyrenes føde, levesteder og adfærd, og de diskuterer, hvorfor nogle dyr er velkomne gæster, mens andre ses som skadedyr. De undersøger også, hvad vi kan gøre for at skabe en bedre balance mellem byens liv og naturen.

Forløb til natur/teknologi 5

Byens vilde natur – Matematik 5

Hvordan kan vi bruge matematik til at forstå dyrelivet i byen? I dette forløb arbejder eleverne med statistik, ligninger, korttegning og budgetter – alt sammen med udgangspunkt i byens dyr og grønne områder.

Gennem praktiske opgaver som at bygge et pindsvinehus, lave fuglemodeller og tegne kort over nærområdet får eleverne en konkret forståelse af, hvordan matematik bruges i hverdagen. Forløbet giver eleverne redskaber til at arbejde med fremtidens by – en by, hvor både mennesker og natur skal have plads!

Forløb til matematik 5

Til udskolingen

Fra land til by –  Xplore Geografi og matematik 7

Hvordan opstår byer, og hvordan udvikler de sig? I dette forløb undersøger eleverne i geografi byens opbygning, bosætning og transportmuligheder samt de faktorer, der påvirker, hvor byer placeres. De arbejder med befolkningspyramider, push- og pull-effekter, megabyer og affaldshåndtering, samtidig med at de ser på de største byer i verden og deres vækst.

I matematik anvender eleverne længdeforhold for at beskrive, hvordan vi bor i vores boliger. Her arbejdes der også med statistik og grafisk ligningsløsning til at beskrive, hvordan vi pendler.  I forløbet arbejder der desuden med funktioner i forbindelse med byudvikling og befolkningsvækst.

Forløb til geografi 7

Forløb til matematik 7

Udledning af stoffer – Xplore Fællesfagligt 7-9

Byer er centrum for industri, transport og energiforbrug – og dermed også for en stor del af de stoffer, der udledes til atmosfæren. I dette fællesfaglige forløb undersøger eleverne, hvordan udledninger fra byer påvirker miljøet, og hvordan bæredygtige løsninger kan mindske deres aftryk.

I forløbet dykker vi ned i, hvordan den industrielle revolution har øget forureningen, hvilke gasser og partikler der udledes naturligt og fra menneskelig aktivitet, samt hvordan drivhuseffekten og global opvarmning påvirker vores planet. Eleverne arbejder med begreber som bæredygtighed og økologisk aftryk og ser på, hvordan fremtidens byer kan reducere udledningen af skadelige stoffer gennem grøn energi, transport og byplanlægning.

Gennem forløbet får eleverne en forståelse for, hvordan byer kan være både en del af problemet og nøglen til løsningen i den grønne omstilling.

Fællesfagligt forløb til naturfag

Til 10. klasse

Hvad bringer fremtiden? – Geometri i Rabalder Parken – Xplore Matematik 10

Klimaforandringer medfører mere ekstreme vejrfænomener, og byer må tilpasse sig for at håndtere store mængder regnvand. I dette forløb undersøger eleverne, hvordan matematik spiller en central rolle i klimasikring, med fokus på beregninger af areal, rumfang og vandhåndtering i moderne bydele.

Med udgangspunkt i Rabalder Parken i Roskilde arbejder eleverne med 3D-modellering i GeoGebra, beregning af regnvandsbassiners kapacitet og anvendelse af sinus, cosinus og tangens til at forstå og løse praktiske problemer. Forløbet kobler matematik til virkelige problemstillinger og giver eleverne indsigt i, hvordan vi kan bruge matematiske beregninger til at understøtte planlægning af fremtidens byer og fundere over og undersøge hvad fremtiden mon bringer.

Forløb til matematik 10