Du bliver hvad du spiser

energikulhydraterproteinerfedtemulgatorersæbecarbonkredsløbetnitrogenkredsløbetgødningsprøjtemidler
Intro

Hvad er din livret? Når vi vælger, hvad vi vil spise, tænker de fleste sikkert først på, hvad vi bedst kan lide. Andre tænker på, hvad maden koster, for der er jo så meget andet at bruge penge på.

Er man bange for at blive overvægtig, få sukkersyge eller problemer med hjertet, tænker man måske på, om det man spiser er sundt. Og flere og flere bekymrer sig om miljøet og dyrevelfærd, eller foretrækker økologisk mad.

Miljøministeriet har lavet en undersøgelse om at vælge sund kost i stedet for gennemsnitlig dansk mad. Ved at gøre det øger vi både vore egen sundhed, og bidrager til at nedbringe belastningen af miljøet. Oven i købet sparer vi mere end 20 procent på udgifterne.

Til hvert forløb findes en lærervejledning samt en oversigt over, hvilke Fælles Mål forløbet opfylder.

Du kan lære om

Emner

CaseAftensmaden

I Sofies klasse er der nogle, som er vegtarer, og nogle er veganere.

Kostens bestanddele og energi

Mad er kemisk energi. Ved forbrænding af kosten frigives energi til fx at udføre arbejde med musklerne. Vi kan kun udnytte 25% af den energi der dannes.

Kulhydrater, proteiner og fedt

Fedt kan være mættet og umættet. Det umættede findes på cis- og transform. Udover for fedtstoffer vises de kemiske formler for proteiner, kulhydrater og kostfibre.

Carbon- og nitrogenkredsløbet

Tekst og funktionstegninger viser hvordan carbonkredsløbet med CO2 og nitrogenkredsløbet med N2 fra atmosfæren fungerer.

Gødning

Naturgødning kan være planter eller afføring fra husdyr. Kunstgødning kan være kalium, phosphor og ammoniak fremstillet med N2 som bestanddel.

Sprøjtemidler

Sprøjtemidler beskytter markens afgrøder mod ukrudt og insektangreb. Der skelnes mellem insektgifte og plantegifte.

Fedt som råvare

Blanding af fedt og vand kræver at der tilsættes en emulgator. Sæbe fremstilles af fedt og en stærk base, og biodiesel af fedt og methanol.

Anvendelse: En dansk Pektinfabrik

Planter indeholder pektin som kan få vingummi til at stivne. Verdens største pektinfabrik ligger ved Køge. Her udvindes pektin fra citronskaller.

Forskning: Cyanid og maniok

Maniok eller kassava er en rodfrugt og hovednæringsmiddel for 500 mio. mennesker. Den er giftig og skal derfor behandles inden den spises.

UdsynGluten og lactose

Nogle mennesker kan ikke tåle gluten og laktose, men hvad er det egentlig?