Materialer
Et A4-papir pr. elev, snor og klemmer/tape eller lignende.
Organiseringsforslag
Differentieringsmuligheder
Læreren kan udfordre eleverne ved at sætte ét tal på snoren (fx 20) og bede en elev om at placere et noget større tal med mange mellemliggende tal (fx 80) som det næste tal.
De fagligt svageste elever kan komme til senere, når der er færre ledige huller.
I opgaven skal eleverne finde frem til de manglende tal og skrive dem på kopiarket.
Udfordrede elever kan anvende 10’er-remsen og tallinjen, som I netop har lavet fælles i klassen.
Materialer
Tape eller sikkerhedsnåle
Elevernes papirer med tal fra 10-100, tilføj evt. tal, hvis der mangler.
Organiseringsforslag
Opgaven løses i grupper på ca. 10. Er I 26 elever kan man fx lave en gruppe på 10 elever og to grupper på 8 elever, som kun får 8 tal, så må de forholde sig til de huller de evt. har.
Hver elev får sat et 10’er-tal på ryggen med tape, sikkerhedsnål eller lignende, lad evt. eleverne hjælpe hinanden. Det er vigtigt, at hver elev ikke kender til sit eget tal.
Eleverne skal hjælpe hinanden hen til de rigtige pladser i tier-remsen uden at sige tallene. Til sidst skal hver elev gætte, hvilket tal han/hun har på ryggen.
Hvis to elever er til overs, kan de få til opgave at være dommere og vurdere, om resultatet passer. De kan også være vejledere, som guider de øvrige elever på plads og styrer processen.
Materialer
Centicubes (Der laves til 10’er-stænger.)
I opgaven øver eleverne tælleremsen 10, 20, 30 gennem arbejdet med at tælle 10’er-stænger. Eleverne skal både skrive svaret i antal 10’er-stænger og det hele tal.
Brug af supplerende centicubes
Det anbefales, at alle elever anvender 10’er-stænger som konkret materiale. Fx kan eleven holde tre stænger i hænderne og lægge dem ned én efter én og sige remsen 10, 20, 30.
To sæt talkort med tallene fra 10 til 100 pr. elevpar, dvs. et kopiark pr. elevpar.
Print evt. på tykt papir, hvis du også vil bruge talkortene i spillet Tankelæser.
Spilles 2 og 2.
Nemmeste regler
Bland de 20 kort og del 10 kort ud til hver spiller. Byt jer frem til at have 1 kort af hver slags. Læg derefter de to talrækker i rækkefølge og spillerne har vundet spillet.
Gør spillet sværere
Når man har byttet et kort væk, må man kun bytte et højere kort væk næste gang.
Gør spillet endnu svære
Bland de 20 kort del 10 kort ud til hver spiller, som lægger dem i tilfældig rækkefølge med tallet opad. Det går nu ud på at få kortene i rigtig rækkefølge hos begge spillere, men man må kun bytte om på kort ved at bytte med modspilleren.
Et sæt talkort fra 10 til 100 pr. gruppe. Print på tykt papir, så man ikke kan se tallene igennem papiret.
Del eleverne ind i grupper af 3 elever. Giv hver gruppe 10 kort med tierne fra 10 til 100.
Regler
Dette spil er et samarbejdsspil, hvor hele gruppen enten vinder eller taber. Det kendes måske også som The Mind, men her kun med hele 10'ere.
Eleverne skal blande kortene og hver trække 2 kort fra bunken. De må kun se sine egne kort.
Det går nu ud på at få lagt kortene, som eleverne har trukket, i rækkefølge men uden at de taler sammen.
Den, der tror, at den har det laveste kort, prøver at lægge sit ned på bordet. De andre spillere sammenligner det med sit eget kort, hvis ingen har lavere kort end det på bordet lykkedes det og spillet fortsætter. Dernæst gælder det om at få lagt det næst-laveste kort osv. Til sidst lægger den sidste spiller sit kort. Hvis det er højere end de andre kort, og alle kortene er lagt i rigtig rækkefølge har gruppen vundet.
Lægges der på et tidspunkt et kort, som ikke er det laveste af de kort, der er tilbage på hænderne, har gruppen tabt, og de må prøve forfra med nye kort.
Differentieringsmulighed
Spillet kan gøres nemmere, hvis eleverne trækker 3 kort, fordi der så er færre "huller" mellem tallene. Det kan være et godt spil for udfordrede elever eller at starte sådan og dernæst gå ned til 2 eller 1 kort.