Vælg opgavetype
Vælg stofområde
-

Side 6: Hvor mange af hver farve? Hvor mange i alt?

10'er-venner
Skriv selv

Organiseringsforslag
Denne opgave kan laves fælles i klassen, hvor eleverne hver især skriver svarene i deres eget hæfte. Eleverne kan også lave opgaven individuelt, men det vigtige er den fælles opsamling af opgaven, hvor der stilles spørgsmål som: ”Hvad har disse opgaver til fælles?” og ”Hvad har de ikke til fælles?”. 

Alle opgaverne har 10 firkanter i alt, men det er forskelligt i alle opgaverne, hvor mange der er grønne og blå. Pointen er at 10 kan laves af mange forskellige tal-par. Disse par kaldes 10'er-venner og er smarte at lære.

I kan eventuelt i fællesskab skrive opgavernes tilhørende plusstykker på tavlen. Når I har skrevet et par stykker kan læreren udfordre klassen ved kun at skrive fx 3 + ? = 10. Eleverne kan fx kigge i deres hæfter efter svaret. Bed evt. eleverne om diskret at markere, når de har fundet svaret med en thumbs up foran brystet, så der er ro til at mange kan nå at tænke over det og at vise at de også har fundet svaret.

-

Side 6: 10'er-venner med hænderne

10'er-venner
Parvis / små grupper

Organiseringsforslag
Fælles intro:
Tal med klassen om, at vi næsten alle har 10 fingre, og uanset hvordan vi deler vores fingre i to grupper vil der stadig være 10 fingre i alt. Det anbefales at anvende ordet ”10’er-venner”, som får en stor rolle i elevernes udvikling af talforståelse og regnestrategier. Forklar dernæst øvelsen, hvor eleverne arbejder i makkerpar:

Elev 1:

  • Vælg et tal.
  • Vis tallet med fingrene.

Elev 2:

  • Tæl, hvor mange fingre din makker viser.
  • Vis det antal fingre, der mangler.

Byt roller.

Alternativt som fælles-aktivitet i klassen
Eleverne går rundt mellem hinanden. Hver gang en elev møder en ny elev, danner de par og udfører øvelsen.

-

Side 7: Er det 10'er-venner?

10'er-venner
Skriv selv

Eleverne skal undersøge, om de to grupper er 10’er-venner eller ej ved at tælle om det totale antal er 10. Opgaven kan bruges til en foreløbig evaluering om eleverne har forstået hvad 10’er-venner er.

-

Side 8: Find 10'er-vennen

10'er-venner
Skriv selv

Her introduceres tallinjen som værktøj til at finde den manglende 10’er-ven. Lav evt. dit eget eksempel fælles i klassen med en tallinje fra 1-10 på tavlen, her udvælger et tal fra1 til 9 og klassen spørges, hvordan man kan bruge tallinjen til at finde tallets 10’er-ven. 

-

Side 8: Sæt streg mellem 10'er-venner

10'er-venner
Skriv selv

I denne opgave systematiseres 10’er-vennerne, sådan at eleverne ser et system fra 10’er-vennepar til 10’er-vennepar, fx kan man finde et nyt par ved at hæve det ene tal og sænke det andet. Desuden skulle eleverne også kunne få et overblik over alle 10’er-vennerne. Spørg evt. ind til om de tror, vi har fundet alle 10’er-vennerne. Dette kan eleverne også undersøge nærmere med centicubes som redskab til at undersøge det som i ekstraopgaven 10’er tårne med centicubes.

-

Ekstraopgave: 10'er-vennen bestemmer

10'er-venner
Spil
Materialer
Spilleplade

Centicubes som brikker. 
En 10-sidet terning pr. gruppe.

Regler
Spillerne skiftes til at slå med den 10-sidet terning. De må rykke deres brik det antal felter svarende til 10’er-vennen til deres slag. Dvs. man må rykke et felt, hvis man slår 9, 2 felter hvis man slå 8 osv. Den første, der kommer over målstregen, vinder.

Udvidelse 1: Når eleverne har spillet en gang, kan de få muligheden for at spille igen, hvor de selv må vælge at slå med en 10-side, 6-sidet eller måske 4-sidet terning. De må ændre terningevalg fra tur til tur. 

Udvidelse 2: Man må ikke gå over målstregen, men skal ramme målet præcist for at vinde. Her kan terningevalget spille en strategisk rolle i forhold til, hvor mange felter man mangler. Rammer man forbi målet, kan man spille med, at brikken rykkes det overskydende antal felter tilbage.

Ekstraopgave: 10'er-tårne med centicubes

10'er-venner
Parvis / små grupper

Hvilke og hvor mange 10’er-vennepar findes der? 

Dette spørgsmål kan eleverne undersøge ved at bygge med centicubes i to forskellige farver. Tårnene kan sættes i rækkefølge og deres tilhørende regnestykke kan skrives ned. Spørgsmålet kan også omformuleres til: Hvor mange forskellige regnestykker kan du lave, hvor du plusser to tal, så resultatet bliver 10?

Differentiering
Elever, der har brug for mere udfordring, kan arbejde med at finde hvilke par af addender, der giver 20. Hvor mange er der af dem? Kan eleverne finde 10’er-vennerne i de regnestykker?

-

Ekstraopgave: Har vi 10'er-venner?

10'er-venner
Klasseaktivitet
Materialer
Figurkort

2 print giver 36 figurkort i alt.
Figurkortene er fra aktiviteten: Hvor mange har vi? og kan evt. genbruges derfra.

Organiseringsforslag
Fra en en bunke med 36 figurkort deles 1 kort ud til hver elev.

Hvis der er flere end 20 elever:
Eleverne skal danne to grupper, som hver indeholder et 10’er-vennepar. Hver gruppe må kun have to forskellige slags figurer repræsenteret, sådan at den ene figurtype er den ene 10’er-ven og den anden figurtype er den anden 10’er-ven.
Når de to grupper er dannet, samler læreren de elever, som ikke er kommet med i en gruppe. Disse elever skal sammen med læreren komme frem til, hvilke 10’er-venner grupperne er lavet af. 
Aktiviteten gentages 2-3 gange. Hver gang et nyt spil sættes i gang, bytter læreren elevernes kort ud for at variere antallet af figurer.

Hvis der er færre end 20 elever: 
Eleverne skal danne én gruppe med 10’er-venner i. Det er også en mulighed at lade elever holde to figurer, så der kan dannes to grupper med 10’er-venner.