I aktiviteten skal eleverne bruge deres kreativitet og spejle hinanden på skift.
Materialer
Malertape eller kridt til at markere en spejlingsakse i gulvet.
Et spejl per makkerpar.
Organiseringsforslag
Opgaven løses i makkerpar.
Aktiviteten kan starte med, at læreren og en elev viser resten af klassen, hvordan man kan spejle på forskellige måder. Vis eksempler, der giver eleverne idéer til bevægelse på stedet samt bevægelser med skridt i forskellige retninger.
Faglig pointe
Det er vigtigt, at begge elever står lige langt fra "spejlet" dvs. spejlingsaksen. Denne pointe understreger at spejling handler om, at alle punkter flyttes, så de spejlede punkter ligger i præcis samme afstand fra spejlingsaksen, og det er derfor vigtigt at få afstandsbegrebet med i aktiviteten. Mange elever udvikler et begrebsbillede, hvor det kun handler om at tegne eller lave to ens billeder, når man spejler - og derved bliver afstand ikke en del af deres begrebsudvikling.
Differentieringsmuligheder
Spejlingen er lettere, hvis man står på stedet og bevæger arme og ben. Spejlingen bliver svære, når man også må tage skridt frem og tilbage og fra side til side. Når den ene tager et skridt frem, skal den anden også tage et skridt frem. Læreren kan udfordre eleverne yderligere ved at spørge: Hvad hvis den ene fod krydser spejlet, hvad skal den anden så gøre?
Materialer
Evt. spejle
Opgaven
I opgaven skal eleverne spejle figurer i lodrette og vandrette spejlingsakser gennem tegning og farvelægning. Eleverne skal både arbejde med linjer (figurernes former) og farver, som skal være ens på begge sider af spejlingsaksen.
I opgaverne vil eleverne opleve en progression ift. figurernes placering. I starten vil figurerne ligge tæt op ad spejlingsaksen, hvor de til sidst vil flytte sig væk fra den. Det viser, at spejling ikke kun handler om ens figurer (kongruente), men også om, at der altid skal være den samme afstand til spejlingsaksen.
Det anbefales, at eleverne anvender små spejle til at undersøge, om deres spejling er rigtig.
Her kan det være en fordel at tænke figuren i enkelte streger, sådan at man kun spejler en streg ad gangen.
Det anbefales, at eleverne anvender små spejle til at undersøge, om deres spejling er rigtig.
I opgaven skal eleverne klippe billeder ud fra kopiarket. Eleverne skal efterfølgende folde og finde billederne spejlingsakserne. En opfølgende samtale har fortsat fokus på elevernes anvendelse af begreberne spejling og spejlingsakse.
Giv eleverne link til denne beskrivelse: goforlag.dk/zigzag/1a?opgave=276076
Til eleven:
Åben en opgave.
Tegn og spejl figuren. Du skal sætte punkter med og lave linjer med
.
Så skal du trykke på Vis spejling. Har du spejlet den rigtigt?
Eleven starter med en spejlingsakse bestående af 10 sorte centicubes på række.
På to sider af spejlingsaksen bygger eleven et spejlet mønster ud af 20-40 centicubes. Brug gerne mere end 1 farve centicubes. Derefter deler eleven figuren langs spejlingsaksen.
Den del med spejlingsaksen ligger eleven på lærerens bord, og de beholder selv den anden halvdel (læreren kan evt. skrive en seddel med elevens navn ved figuren). Eleven vælger nu en anden halv figur på lærerens bord, som den ikke selv har lavet og spejler mønstret om spejlingsaksen. Eleverne kan få figuren tjekket af læreren eller eleven, der lavede den.
Et eksempel på en elev-lavet opgave på lærerens bord:
Et eksempel på korrekt besvarelse af elevens opgave: