Vælg opgavetype
Vælg stofområde
-

Side 20: Hvem har flest?

Flest og færrest
Klasseaktivitet

Materialer
Centicubes ca. en håndfuld pr. elev.

Faglig baggund
I dette emne er der fokus på begreber, der kan sammenligne mængder fx flere end, færre end, flest og færrest

I aktiviteten spiller den undersøgende tilgang i løsningsprocessen en vigtig rolle, og eleverne skal selv undersøge og komme frem til en konklusion.

Organiseringsforslag
Opgaven løses i små grupper på 2-3 elever.

Læreren spørger nu grupperne: ”Hvem har flest centicubes i jeres gruppe?” 

Det er vigtigt, at eleverne selv finder frem til svaret. Her kan de fx vælge at tælle eller sammenligne én-til-én eller lægge på rækker og sammenligne.

Elevernes undersøgelser deles med klassen. Hav her fokus på hvordan eleverne sammenlignede deres antal. Læreren kan i klassesamtalen bede eleverne om at forklare, hvordan de kan være sikre på, at deres løsning er rigtig. For nogle elever kan det være nemt at svare, at 7 er mere end 5, men i spørgsmålet ligger en ekstra øvelse for eleven med at finde ud af, hvordan man begrunder sit svar. Eleverne vil på denne måde arbejde med ræsonnementskompetencen.

Gå derefter videre til en ny undersøgelse om at have færrest centicubes. Man kan også undersøge flest/færrest af en bestemt farve. Man kan evt. omfordele hver elevs centicubes mellem hver undersøgelse.

Differentieringsmuligheder
Antallet af centicubes på hvert bord kan differentieres efter elevernes niveau:

Udfordrede elever kan arbejde i makkerpar og med en mindre bunke centicubes.

Dygtige elever kan arbejde i grupper på 3-4 elever og med et større antal centicubes. Det vil kræve mere for eleverne at skulle sammenligne med flere.

-

Side 20: Hvor er der flest?

Flest og færrest
Skriv selv

I opgaven skal eleven finde en strategi til at tælle og sammenligne to mængder og sætte kryds ved den mængde, hvor der er flest.

Differentieringsmuligheder
Hvis elever har udfordringer med at tælle og systematisere gennem det visuelle i hæftet, kan der anvendes centicubes eller andet konkret tællemateriale.

-

Side 20: Mindste og største tal

Flest og færrest
Skriv selv

Eleverne skal finde det mindste og det største tal.

Differentieringsmuligheder
Udfordrede elever kan anvende en tallinje som hjælpemiddel.

Ekstraopgave: "Krig" med spillekort

Flest og færrest
Spil
Parvis / små grupper

Materialer
1 kortspil pr. elevpar

Det klassiske kortspil Krig spilles i par.

Regler
En bunke kort deles i to lige store bunker, hver elev får en bunke og lader den ligge foran sig med bagsiden opad. 

På samme tid vender hver elev det øverste kort. Den, der har det højeste kort, får begge de kort, der er lagt ud, og kortene lægges over i en ny bunke ved vinderen.

Hvis kortene har samme værdi, er der krig. Hver elev lægger da 3 kort ned med bagsiden opad. Begge elever vender et fjerde kort, og den, der har den højeste værdi på det fjerde kort, vinder de 10 kort, der nu ligger ud på bordet.

Traditionelt slutter spillet, når den ene elev ikke har flere kort. For at nå dertil kommer man kortene igennem en del gange: når eleverne ikke har flere kort i sin første bunke, blander eleverne de kort, de har fået, og fortsætte med dem som en ny bunke, indtil en elev ikke har flere kort.

Alternativt kan I aftale at spillet slutter, når bunken er kommet i gennem 1 gang, hvorefter eleverne må tælle deres kort. Den elev med flest kort har vundet.

-

Ekstraopgave: Gæt på flest, færrest eller lige mange

Flest og færrest
Spil

2 (skum-)terninger pr. spiller
Alternativt til terninger kan der bruges spillekort

Om spillet
Det spilles af 2 elever.
Det minder om ”Krig” men er lidt mere udfordrende, fordi eleverne med fordel kan bruge deres talforståelse for, hvor i udfaldsrummet deres tal ligger.
Det kan enten spilles med terninger eller spillekort. Det kan også spilles som et samarbejdsspil.

Regler med terninger - Flest/færrest
Alle spillere starter med at slå med deres terninger og skjule slaget så de kan se de andre.

Begge spillere skal nu gætte på om deres slag har flere, færre eller lige så mange øjne som den anden spillers slag. Det markerer hver spiller ved at vælge et af deres tre kort Flest, Færrest eller Lige mange fra kopiarket. På samme tid vender spillerne deres kort med flest/færrest/lige mange.

Hvis begge spillere har ret, får de begge et point. Hvis en spiller gætter på lige mange og får ret får den 3 point.

Vinderen er den spiller, der først får 10 point.

Variation med terninger
Spillet kan gøres svære eller lettere ved, at eleverne slår med flere eller færre terninger. 

Regler med spillekort - Størst/mindst
Bruges spillekort, blandes de og ligges i en bunke på midten af bordet, hvorfra begge elever trækker kort, som de kun selv kigger på. Eleverne gætter nu på om tallet på deres kort er størst, mindst eller lige så stort som tallet på den andens kort. Der gives point på samme måde.

Variation med spillekort
Del evt. spillekortsættene op i 1-6 og 7-13 eller eleverne kan trække to kort ad gangen. 

Variation som samarbejdsspil
Eleverne starter med tallene 1-6. Når begge elever har gættet rigtigt 3 gange i træk, må de gå op til næste niveau: nemlig kort med tallene 7-13 eller 2 terninger. Gætter de igen rigtigt 3 gange i træk, skal de derefter trække to kort ad gangen eller slå med 3 terninger.

-

Ekstraopgave: Hvor mange plukkede de?

Flest og færrest
Gruble-opgave


Opgaven
I disse gruble-opgave skal eleverne både finde tal, der er større end andre, men samtidig sørge for at den totale mængde ikke overskrides.

Disse to opgaver har flere løsninger, henholdsvis 4 løsninger og 3 løsninger, hvis man også bruger 0 som et antal.

Eleverne kan bruge forskellige strategier til at løse denne opgave. Elevernes kan bruge frugterne på kopiarket, som de kan sætte tre ringe omkring og derved fordele frugterne. Eller de kan bruge centicubes, som de først tæller op og fordeler. Eller de kan prøve sig frem med forskellige tal og tjekke efter, om det til sidst giver det rigtige totale antal.

Elever, der har brug for mere udfordring, kan spørges om de kan finde på endnu en måde frugterne kan være blevet plukket på, og evt. om de kan finde alle de måder, de kan være blevet plukket på.