Materialer
10 kroners-mønter (skolepenge). Ca. 9 stk. til hver gruppe. Hvis det ikke er muligt at anvende skolepenge, kan man bruge 10’er-stænger, som gemmes under et stykke stof eller papir eller i en pose. Eller man kan finde en anden form for erstatning. Det er dog vigtigt at holde fast i, at hver genstand symboliserer en 10’er.
Organiseringsforslag
Eleverne skal føle og gætte sig til, hvor mange mønter makkeren gemmer i sine hænder.
Opgaven løses i grupper på 2-3 elever. Eller større grupper hvis der mangler mønter.
Lektionen kan have følgende struktur:
Materialer
6 poser
10’er-stænger
løse centicubes (svarende til 1’ere)
Forberedelse
Lav 6 poser med forskelligt antal 10’er-stænger og 1’ere. Se forslag nedenunder.
Organiseringsforslag
Klassen sidder i en rundkreds. Læreren tager en pose frem, der indeholder et antal 10’ere og 1’ere.
Differentieringsmuligheder
Læreren kan vælge at udvide legen ved at forberede flere poser med 10’er-stænger og 1’ere.
To elever kan komme op på samme tid og få tildelt hver sin pose. Derefter tramper de én ad gangen antal 10’ere og klapper antal 1’ere. Klassen kan finde det samlede antal for de to poser.
Forberedelse
Tegn et kvadrat i skolegården med 3 gange 3 felter indeni. Måske er der et sted med fliser, som er store nok til, at fliserne kan bruges som felter. Print og klip Labyrintkortene på kopiarket.
Aktiviteten
Alle elever ved at banen er 3 gange 3 felter, men de ved ikke mellem hvilke felter, der er vægge.
Aktiviteten går ud på at finde ud af, hvor der er vægge for til sidst at kunne komme igennem den usynlige labyrint uden at ramme væggene. Alle skal fra start vide, hvor indgangen er.
Til at starte med kan læreren have labyrintkortet, som fortæller hvor væggene er. Senere kan denne rolle også tildeles en eller to elever.
Eleverne opdeles i par, og parrene prøver på skift banen, et par ad gange. Den ene instruerer hvordan den anden skal gå i labyrinten. Rammer de en væg, er deres tur slut, og næste par må prøve, om de kan komme igennem labyrinten uden at ramme en væg.
Man kan ikke lære noget om hvor væggene er uden at fejle, og kun de heldigste kan gøre det fejlfrit første gang. For at komme igennem banen er det altså vigtigt at eleverne følger med, når de andre forsøger for derved at lære og huske, hvor væggene er.
Her skal eleverne tælle centicubes i hver stang og skrive tallet nedenunder. Derefter skal de tegne den stang, som de mener, kommer efter i rækken og skrive, hvor mange centicubes den består af.
Ekstraopgave
Øvelsen kan udvides ved at eleverne laver rækker af tal- eller centicubesmønstre til hinanden, a la tidligere parøvelse i emnet Talmønstre i opgaven Byg og forklar mønstre. Måske har denne opgave inspireret dem til at finde på nye mønstre siden sidst. Alternativt kan en af de andre ekstraopgaver om figur- og talmønstre til emnet Talmønstre måske bruges.