Organiseringsforslag
Kopiarket her i denne lærervejledning kan bruges til at stilladsere opgaven. Her kan eleverne lægge centicubene op på kopiarket for hvert tal i talføljen. Alternativt kan eleverne lægge sine centicubes-stænger på bordet.
Eleverne kan arbejde parvis med at bygge talfølgerne i hæftet med centicubes. Når rækkefølgen er bygget, diskuterer de, hvad de tror, det næste tal kan være. Kan de blive enige? Spørg også ind til, hvorfor de er enige / uenige?
Her arbejder eleverne med det specifikke talmønster: hvert andet tal.
Eleverne kan have behov for at få forklaret ”hver anden” forinden. Det visuelle resultat vil til slut understøtte elevernes ordbillede og styrke deres anvendelse af "hver anden".
Her arbejder eleverne med det specifikke talmønster: hvert tredje tal.
Eleverne kan have behov for at få forklaret ”hver tredje” forinden. Det visuelle resultat vil til slut understøtte elevernes ordbillede og styrke deres anvendelse af "hver tredje".
I opgaven skal eleverne skrive de manglende tal i de tomme felter og færdiggøre talmønstrene.
Differentieringsmuligheder
Udfordrede elever kan få støtte og hjælp fra en tallinje eller taltavle (se indersiden af omslaget på elevhæftet).
I opgaven skal eleverne se på talrækken, genkende talmønstre og sætte kryds.
Opgaven kan bruges som evaluering af elevernes evne til at genkende simple talmønstre. Læreren kan indgå i samtaler med eleverne og spørge ind til, hvorfor de har svaret, som de har gjort i opgaverne. Hvorfor har du svaret ja/nej? Hvordan kan du være sikker?
Facit
5, 10, 15, 20, 25, 30. Er et talmønster. Hver tal stiger med 5. Næste tal: 35
8, 9, 11, 13, 14, 15. Er ikke et talmønster. Her stiger hvert tal med 1 eller 2 på tilfældig vis.
10, 20, 40, 30, 50, 60. Er ikke et talmønster. Det ligner umiddelbart at der øges med 10 hver gang, men så skulle der være byttet om på 40 og 30.
15, 25, 35, 45, 55. Er et talmønster. Hver tal stiger med 10. Næste tal: 65
3, 6, 9, 12, 15, 18. Er et talmønster. Hver tal stiger med 3. Næste tal: 21
5, 10, 25, 30, 35, 40. Er ikke et talmønster. Her stiger mange tal med 5 bortset fra mellem 10 og 25, som stiger med 15.
2, 4, 8, 16, 24, 32. Er ikke et talmønster. Det ligner først at hvert tal fordobles, men så skulle 24 ikke have været der.
Ekstraopgave
Kan du lave de talrækker om, som ikke havde et mønster, så de bliver til et mønster? Der er flere rigtige løsninger på denne ekstraopgave, men nogen er mere oplagte end andre.
Materialer
Centicubes
Papir
Blyant
Genstand til at sætte op mellem hvert makkerpar
Organiseringsforslag
Opgaven løses i makkerpar.
Differentieringsmuligheder
Hvis eleverne har svært ved at finde på deres egne talmønstre, kan læreren bede eleverne vælge en talrække fra de tidligere opgaver i emnet. Eleverne skal så stadig forklare, lytte og bygge talmønstret.
Didaktisk baggrund
Opgaven stiller krav til, at eleverne har forstået, hvad der skal til for at danne et talmønster.
Ét sæt af Talmønstre pr. gruppe. Ét ark til Afkrydsning af tal pr. elev.
Organiseringsforslag
Grupper på 2-4 elever. Eller fælles aktivitet i klassen.
Denne leg handler om at gætte, hvilke talmønster der tænkes på, med samme koncept som legen ”Skibet er ladet med” bare med tal. Brug som udgangspunkt kun tallene mellem 1 og 20.
En elev trækker et talmønster (udklippede papirsedler fra kopiarket Talmønstre). Hver elev har tallene fra 1 til 20 foran sig (ark til Afkrydsning af tal). Herpå kan de løbende krydse forkerte tal ud og sætte ring om tal, der gerne må komme med.
Eleven, der har talmønsteret, starter med at sige et tal fra talmønsteret, der gerne må komme med på skibet, fx: ”Skibet er ladet med tallet 3”.
De andre spillere spørger på skift, om et andet tal må komme med skibet. De kan fx sige ”Skibet er ladet med tallet 4”. De gættende elever kan hver gang notere den information, de får. Hvis aktiviteten laves som klasseaktivitet kan det også foregå fælles på tavlen. De gættende elever kan også vælge at gætte på selve talmønsteret, fx ”Der lægges 3 til mellem hvert tal”.
Differentieringsmuligheder
Spillet kan gøres lettere ved at den spiller, der kender talmønsteret, skal sige tallene i rækkefølge fra lavest til højest, når det er dennes tur. Desuden er de blå talmønstre på kopiarket, Talmønstre, vurderet at være lettere end de røde.
Modsat kan spillet gøres svære ved at den, der kender talmønsteret, må sige alle mulige tal fra talrækken, som ikke nødvendigvis er i rækkefølge. Og man kan inkludere de røde talmønstre på kopiarket Talmønstre. Spillet kan også gøres svære ved, at en elev selv finder på et talmønster.
Centicubes
Dette er tænkt som en åben opgave, hvor der ikke er et rigtigt svar, men hvor eleverne kan finde på forskellige figur-udviklinger ud fra udgangspunktet. Det er derfor en god ide at eleverne får mulighed for at forklare de mønstrer, de ser. Opfordrer også eleverne til at skrive talrækker, som de synes passer til de figurrækker, de laver.
Differentieringsmulighed til de dygtige
Hvor mange centicubes, vil der være i en endnu større eller mindre figur i følge dit mønster? Regn først og tjek derefter ved at bygge den og tælle efter.
Denne ekstraopgave ”De næste dominobrikker” minder lidt om ekstraopgaven Dominobrikken i midten, men denne er vurderet lettest.
I denne opgave skal eleverne forsætte mønsteret på de to sidste brikker og dernæst de sidste tre brikker. Eleverne skal tegne prikker på de tomme brikker.
Eleverne kan evt. have rigtige dominobrikker til hjælp. Hvis de har disse, kan det også være de kan lave en ny mønster-opgave selv, som deres sidemand kan løse.
Denne ekstraopgave ”Dominobrikken i midten” minder lidt om ekstraopgaven De næste dominobrikker, men denne er vurderet sværere.
I denne opgave skal eleverne finde den brik, der kan gøre at der både er et talmønster på den øverste del af brikken og den nederste del af brikken. Her kan mønsteret godt fx være stigende øverst men faldende nederst. Eller det kan være uændret øverst og stige med to prikker hver gang nederst. Da man kun har en brik på hver side er denne noget svære.
Eleverne kan evt. have rigtige dominobrikker til hjælp. Hvis de har disse, kan det også være de kan lave en ny mønster-opgave selv, som deres sidemand kan løse.