-

Ekstraopgave: Ulige tal mod lige tal

Lige og ulige
Spil

4 terninger pr. gruppe
centicubes

Organiseringsforslag
Dette spil spilles som et samarbejdsspil, men kan også spilles af en enkelt elev. Dem der spiller mod hinanden er nemlig ”De ulige tal” mod ”De lige tal”. To elever spiller først 10 runder for de lige tal og dernæst 10 runder for de ulige tal.

En runde foregår ved, at man slår med 4 terninger samtidig. Terningerne skal parres og lægges sammen to og to. Når de er lagt sammen skal eleverne afgøre om summerne er lige eller ulige tal. Eleverne bestemmer selv hvordan terningerne parres, men når de spiller for "De ulige tal", skal de bestræbe sig på at lave så mange ulige tal som muligt. For hvert ulige tal de danner, giver eleverne "De ulige tal" et point dvs. mellem 0 og 2 point i en runde.

Kopiarket kan bruges til at holde regnskab og terningerne kan parres ved at lægge de rigtige terninger på de tomme terninger på kopiarket, derved dannes der plusstykker. Resultatet kan findes ved at finde det antal centicubes, som svarer til summen. For at undersøge om summen er lige eller ulige lægges centicubene op på to rækker, så man let kan tjekke om rækkerne er lige lange.

Pointene i hver runde noteres i skemaet på arket. Her kan eleverne sætte streger, skrive pointene med tal for hver runde eller summere op løbende.

Undervejs kan læreren indsamle statistik fra elevernes spil over hvor mange gange hhv. "de lige tal" og "de ulige tal" vinder. Det vil kunne bruges til efterfølgende gruble-opgave, hvor eleverne kan undrer sig over hvorfor "de lige tal" oftest vinder.